Behang verwijderen: 7 belangrijke tips

Wat doe je als je dat oude, versleten behang wilt vervangen en gewoon een frisse start wilt maken? Het antwoord is dan simpel: je behang verwijderen. Met de juiste tips en technieken kun je deze klus gemakkelijker en efficiënter klaren dan je van tevoren denkt. In dit blogartikel delen we zeven slimme tips om behangverwijdering een stuk eenvoudiger te maken. 

1. Verzamel de benodigde materialen

Een van de belangrijkste stappen bij het verwijderen van behang is ervoor zorgen dat je over de juiste behangbenodigdheden beschikt. Hier is een lijst van wat je nodig hebt: 

  • Een schraper of spatel 
  • Een behangstomer of een mengsel van water en afwasmiddel in een spuitfles 
  • Een emmer 
  • Een behangperforator 
  • Beschermende kleding (handschoenen en oude kleding) 
  • Plastic druppelzeilen om de vloer te beschermen 

2. Maak de kamer vrij

Voordat je begint met behang verwijderen, is het een goed idee om de kamer leeg te maken of ten minste de meubels naar het midden van de kamer te verplaatsen. Dit zal je meer bewegingsruimte geven en voorkomen dat meubels beschadigd raken. 

3. Perforeren en voorbereiden

Gebruik een behangperforator om kleine gaatjes in het behang te maken. Hierdoor kan de vloeistof die je later aanbrengt beter doordringen en het behang losmaken. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt om de onderliggende muur niet te beschadigen. 

4. Stoom of vloeistof toepassen

Er zijn twee gangbare methoden om behang te verwijderen: stoom en vloeistof. Als je een behangstomer hebt, volg dan de instructies om stoom te gebruiken om het behang zacht te maken en gemakkelijk te verwijderen. Als je geen behangstomer hebt, kun je een mengsel van water en afwasmiddel in een spuitfles gebruiken om het behang in te spuiten en een tijdje te laten weken voordat je begint met schrapen. 

5. Werk tijdens het schrapen van buiten naar binnen

Gebruik je schraper of spatel om voorzichtig het behang los te maken. Je werkt van buiten naar binnen, dus begin bij een hoek of een rand en werk geleidelijk naar het midden van het behang. Wees geduldig en neem de tijd, want haastig schrapen kan de muur beschadigen. 

6. Herhaal indien nodig

Sommige behangsoorten kunnen hardnekkiger zijn dan andere. Als je merkt dat het behang niet gemakkelijk loskomt, herhaal dan de stoom- of vloeistofbehandeling en probeer het opnieuw. Het kan zijn dat je meerdere pogingen moet doen voordat al het behang is verwijderd. 

7. Muur voorbereiden voor nieuw behang of schilderen

Nadat al het behang is verwijderd, is het tijd om de muur voor te bereiden op je volgende project. Verwijder eventuele lijm- of behangresten en schuur de muur indien nodig. Je kunt nu beginnen met het aanbrengen van nieuw behang of de muur schilderen om een frisse en schone uitstraling te geven aan je kamer. 

Behang verwijderen kan een tijdrovende taak zijn, maar met de juiste voorbereiding en technieken kun je het proces aanzienlijk vereenvoudigen. Zorg ervoor dat je over de juiste materialen beschikt en neem de tijd om het behang voorzichtig te verwijderen. Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen kun je genieten van een prachtige, vernieuwde ruimte waar je trots op kunt zijn. 

Veel succes met je behangverwijderingsproject, en vergeet niet om te genieten van de beloning van een frisse en opgeknapte kamer!