Behang over behang

Je hebt al een tijdje behang aan je muur zitten, maar je bent toe aan nieuw behang. Hoe ga je dit aanpakken? Moet je per se het oude behang verwijderen voor het aanbrengen van nieuwe behang of is dat onnodig? In dit blogartikel geven we jou meer informatie daarover. Want is het eigenlijk wel mogelijk om behang over behang aan te brengen. Lees hieronder meer over behang over behang aanbrengen.

Oud behang verwijderen

Moet je het behang verwijderen als je nieuw behang wilt aanbrengen? Het antwoord hierop is ‘’nee’’, dit hoeft niet. Je kan het oude behang altijd verwijderen voordat je een nieuwe aan gaat brengen, maar je kunt er ook voor kiezen om het nieuwe behang over het oude behang te plaatsen. Let er dan ook vooral op in wat voor staat het oude behang is. Heb je een behang die veel bobbels of andere oneffenheden heeft, dan is het niet handig om er een nieuw behang overheen te plakken. Er zit wel een voordeel aan het verwijderen van de muur voordat je een nieuwe aanbrengt. Zo komt je nieuw behang namelijk egaal en strak op de muur.  

Behang over behang: wanneer kan het wel?

We raden je aan alleen behang over behang aan te brengen indien het renovlies behang betreft. Dit behang wordt ook wel bouwbehang genoemd. Dit behang is van zichzelf glad en egaal. Dit zorgt er dus voor dat het nieuwe behang probleemloos aangebracht kan worden. Is het oude behang nog behoorlijk gaaf en egaal? Dan is behang over behang een goede en gemakkelijk optie. Dit kost minder moeite en minder tijd dan dat je het behang eerst gaat verwijderen.

Het soort behang bepaalt toch grotendeels of het wel of geen goed idee is om behang over behang aan te brengen. Papierbehang is het enige behang dat over behang kan worden aangebracht. Door zijn dikte en structuur eigenlijk de enige behangsoort die steevast een goed resultaat oplevert bij behang over behang.  

Behangen over vliesbehang

We raden het af om te behangen over vliesbehang. De achterliggende reden zullen we je gaan uitleggen. Bij vliesbehang moet je de ondergrond goed inlijmen. Dit zorgt voor opwekking en werking van het oude behang waardoor je nare bubbels en onthechting krijgt. Dit kan dus gevolgen hebben voor het vliesbehang. Doordat vliesbehang doorschijnend is, heb je snel de kans dat het oude behang die een druk patroon heeft met een lichte egale kleur gaat doorschijnen zodra je het vliesbehang erop plaatst. Vandaar dat behang over behang bij vliesbehang geen goed idee is.

Behangen over renovlies

Is het mogelijk om te behangen over renovlies? Ja, maar het is niet altijd de beste optie. Hier zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden: 

  1. Om te zorgen dat het renovlies behang goed hecht en er netjes uitziet, moet de ondergrond schoon, glad en droog zijn. Als het bestaande behang loszit, bobbelig is of waterbestendig is, moet het worden verwijderd voordat je het renovlies behang aanbrengt. Dit vereist mogelijk extra tijd en werk. 
  2. Als je renovlies behang over behang aanbrengt, kan dit leiden tot een verhoogde dikte van de muur. Dit kan een probleem zijn als je bijvoorbeeld plinten, deurlijsten of stopcontacten wilt installeren. Bovendien kan de extra dikte van het behang de ruimte kleiner laten lijken. 
  3. Het uiteindelijke resultaat kan worden beïnvloed door het patroon en de textuur van het bestaande behang. Als het patroon door het renovlies behang heen schijnt, kan dit leiden tot een ongelijkmatige uitstraling. Ook kan het renovlies behang niet altijd zorgen voor een volledige dekking van het oude behang. 

Behang over behang glasvezelbehang

Ja, het is in principe mogelijk om te behangen over glasvezelbehang. Echter is het belangrijk om rekening te houden met een paar zaken, waaronder: 

  1. Om te zorgen dat het nieuwe behang goed hecht en er netjes uitziet, moet de ondergrond schoon, glad en droog zijn. Als het glasvezelbehang niet goed vastzit, bobbelig is of beschadigd is, moet het worden verwijderd voordat je het nieuwe behang aanbrengt. Dit vereist mogelijk extra tijd en werk. 
  2. Als je nieuw behang over glasvezelbehang aanbrengt, kan dit leiden tot een verhoogde dikte van de muur. Dit kan een probleem zijn als je bijvoorbeeld plinten, deurlijsten of stopcontacten wilt installeren. Bovendien kan de extra dikte van het behang de ruimte kleiner laten lijken. 
  3. Het uiteindelijke resultaat kan worden beïnvloed door het patroon en de textuur van het glasvezelbehang. Als het patroon of de textuur door het nieuwe behang heen schijnt, kan dit leiden tot een ongelijkmatige uitstraling. Daarom is het raadzaam om een gladde en effen afwerking te hebben voordat je nieuw behang aanbrengt. 
  4. Het is belangrijk om de juiste lijm te gebruiken bij het behangen over glasvezelbehang.

Slot

Hopelijk ben je nu beter op de hoogte van behang over behang aanbrengen. Zo weet je nu dat het mogelijk is om te behangen over bestaand glasvezel- en renovlies behang. Wil je nog wat meer weten over behang over behang? Neem dan contact op met onze klantenservice! Per e-mail of telefoon kunnen we je adviseren over al je vragen.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.