Renovlies verven

Wanneer je van plan bent renovlies behang te plakken op je muur of deze reeds op je muur hebt zitten is het logisch dat je dit oppervlak wilt voorzien van een likje verf. Dit doe je vaak om de desbetreffende ruimte de uitstraling te geven die je voor ogen hebt. In dit blogartikel geven we tips hoe je renovlies verven snel en eenvoudig te doen is.

Hoe renovlies schilderen?

Het verven van renovlies is niet moeilijk, maar zoals bij elk proces is het noodzakelijk om alles zorgvuldig voor te bereiden. Renovlies behang is van nature al glad en egaal en daarom eenvoudig te overschilderen.

De eerste stap is het kiezen van een verf op waterbasis om renovlies te verven. Een geschikte muurverf hiervoor is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Dit is een binnenmuurverf op waterbasis die ook nog eens uitblinkt in vele facetten, waaronder schrobvastheid en verwerkbaarheid. Zo is je muur niet alleen bestand tegen krassen en stoten (door het renovlies behang), maar ook tegen vlekken (door de muurverf).

Denk voor het renovlies verven na uit welke situatie je komt. Situatie 1: je renovlies behang zit al een x-aantal dagen/weken/maanden/jaren tegen de muur. In dat geval kan je meteen starten met het overschilderen van het renovlies behang. Situatie 2: je gaat het renovlies behang nu pas ophangen en meteen overschilderen. In dat geval dien je eerst het behang op de muur te plakken en te wachten tot de lijm is opgedroogd.

Nu is het tijd om het renovlies behang te schilderen. Je start met het verven van de hoeken en randen, bij voorkeur met een kwast. Wanneer je dit eenmaal hebt gedaan kan je met een verfroller de verf aanbrengen in verticale en horizontale banen. Zorg er in ieder geval voor dat iedere vierkante centimeter minimaal 1x is geschilderd. Voor een betere verdeling van de verflaag, moet het oppervlak worden voorbehandeld met een eenvoudige roller. Een grondlaag toebrengen, zal de eigenschappen van de verf doen toenemen, waardoor de textuur meer tot uiting zal komen.

Ornamenten aanbrengen (techniek)

Deze techniek omvat niet alleen het eenvoudig aanbrengen van verflagen, maar ook het creëren van een geometrisch patroon op de wanden. Het is zeer belangrijk dat het geselecteerde ornament goed wordt gecombineerd en in harmonie is met de structuur van glasvezelbehang. Met behulp van tape, wordt de structuur van het geplande patroon op de muur aangebracht. Het is noodzakelijk om de ruimte zorgvuldig te beschilderen, de schuimspons is hiervoor het beste. Van zodra de verf volledig droog is, kan de afplaktape voorzichtig worden verwijderd. De voltooide tekening kan bovendien handmatig worden geverfd met een borstel.

Een andere efficiënte verftechniek die eenvoudig is, is stencilkleuring. Als de primaire kleur (eerste laag) gebruik je diepere en meer verzadigde kleuren. Wanneer de laag is opgedroogd, breng een doorzichtige decoratieve vernis op waterbasis aan of een andere coating die een metallic effect heeft.

Overige tips voor het verven van renovlies

  • Breng een grondlaag aan. Hoewel dit niet per sé nodig is (zeker niet wanneer je een kwalitatief hoogwaardige muurverf gebruikt) kan het gebruiken van een grondlaag de eigenschappen van de muurverf doen toenemen.
  • Houd rekening met de kleur. We bevelen je aan om geen heldere en in het oog springende tinten te kiezen. Simpelweg omdat je het risico loopt dat je in de nabije toekomst uitgekeken raakt op de kleur. De kleur van de muren kun je ook beter combineren en in harmonie houden met je meubilair en decoratieve elementen.
  • Laat de verf goed drogen. Soms kan het voorkomen dat er na renovlies schilderen blaasjes ontstaan. Laat de verf in dat geval met rust, aangezien blazen na loop van uren kunnen verdwijnen. Indien ze blijven zitten gebruik je een hobbymes om de blaas verticaal en voorzichtig open te snijden. Druk er voorzichtig lijm achter en druk de losse delen daarna weer vast. Werk vanuit de zijkanten, zodat er geen lucht kan blijven zitten.

Bekijk assortiment
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.