Behang berekenen: hoe doe je dat?

Je wilt jouw muren gaan decoreren en kiest voor behang, wat namelijk een goede optie is om je muren mee aan te kleden. Of je nu kiest voor glasvliesbehang, glasvezelbehang of een ander soort behang, je loopt altijd tegen het volgende probleem aan: hoeveel behang heb ik nodig? Je wilt namelijk niet te veel, maar ook zeker niet te weinig behang aanschaffen, daarnaast wil je er ook voor zorgen dat het behang mooi aansluit. Glasvezelbehang helpt je in dit blog om te berekenen hoeveel behang jij nodig hebt!

Wat heb je nodig om behang te berekenen?

Het berekenen van de hoeveelheid behang die nodig is voor een bepaalde kamer of muur kan soms een uitdaging zijn, vooral als je behang met een patroon hebt. Gelukkig kan het met de volgende stappen vrij eenvoudig zijn.

Je hebt een paar dingen nodig om mee te beginnen:

  • Een meetlint
  • Iets om je afmetingen op en mee te noteren
  • Een rekenmachine
  • Afmetingen van de muur
  • Afmetingen van deuropening of raam (indien van toepassing)

Hoe bereken je hoeveel behang je nodig hebt?

Bij behang berekenen begin je met het afmeten van het oppervlak. Meet dus de breedte en hoogte van de muur en schrijf deze op. Aangezien je gaat werken met een ruwe schatting is het handig om bij de hoogte 10 cm op te tellen.

Om de oppervlakte te berekenen doe je de breedte maal de hoogte (waar de 10 cm al bij zit). Mochten er ramen of muren zitten in het oppervlak dat je wilt behangen, meet hier dan de afmetingen van op en trek deze af van het totaal aantal vierkante meters. Wanneer je behang gaat berekenen is het belangrijk dat je bij het totaal aantal vierkante meters (na het aftrekken van de afmetingen van de deuren en ramen) een marge van 10% optelt, dit om eventuele fouten of onvoorziene omstandigheden op te vangen.

Hieronder visualiseren we een behang berekening door middel van een voorbeeld:
Breedte muur: 5 meter
Hoogte muur: 3 meter
Berekening oppervlakte: 5 (breedte) x 3,1 (hoogte + de 10 cm marge) = 15,5 m²

Deuropening: 2 meter hoog x 0,8 meter breed = 1,6 m²
Raam: 1 meter hoog x 1 meter breed = 1 m²

Totaal m² behang nodig: 15,5 – 1,6 – 1 = 12,9 x 1,1 (de ingecalculeerde marge) = 14,19 m² behang. Rond dit aantal af naar 15 m², omdat je het behang per hele vierkante meters koopt.

Slot

Het behang berekenen van de hoeveelheid die je nodig hebt, kan op het eerste oog lastig zijn. Echter, wanneer je bovenstaande stappen volgt, is het heel eenvoudig. Wel is het erg belangrijk om op te letten of je gaat werken met behang met of zonder patroon. Tevens moet je ook niet vergeten welke informatie en benodigdheden je allemaal nodig hebt om de juiste berekening te kunnen maken.

We hopen dat we je met dit blog genoeg geïnformeerd hebben over behang berekenen. Mocht je nu toch nog toe zijn aan wat meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via e-mail of telefoon. Onze specialisten kunnen je dan de informatie geven die je nodig hebt om op de juiste manier aan de slag te gaan met het berekenen van je hoeveelheid behang.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.