Behang schoonmaken: hoe doe je dat?

Je wilt een prachtige behangprint kopen of je hebt er al een in huis, maar je weet niet hoe je het behang schoon moet houden? In dit blogartikel leggen we jou alles stap voor stap uit over behang schoonmaken in jouw huis. Zo hoef je je geen zorgen te maken over bijvoorbeeld het verwijderen van balpen- of potlood strepen, vetvlekken en overige donkere vlekken.  

Behang schoonmaken: welk behang mag je schoonmaken? 

Bij behang schoonmaken is het belangrijk dat je weet welk soort behang het is. Zoek uit wat voor soort behang er op je muur zit zodat je weet hoe je het moet reinigen. Acryl- en vinylbehang is gemakkelijk schoon te maken. Dit komt doordat gecoat stoffen behang namelijk bedekt is met een acryl- of vinylbekleding dat gemakkelijk afwasbaar is. Acrylbehang is behang dat voorzien is van een acrylaatverf. Dit kan bijvoorbeeld glasvezelbehang of glasvliesbehang zijn. Papierenbehang mag niet nat worden gemaakt, hiervoor heb je een droge spons nodig die geen vocht bevat zodat je het vuil op het behang op een zachte manier kunt verwijderen. Verder is behang dat halfglanzend of glanzend is gemakkelijk schoon te maken. Voor behang dat aanvoelt als een bruine papieren zak moet je geen vloeistof gebruiken.  

Behang schoonmaken: hoe pak je het aan? 

De meeste soorten behang zijn schoon te houden met een vochtige spons en kunnen met een multifunctionele reiniger worden schoongemaakt. Belangrijk om te weten is dat je van boven naar beneden moet werken en ervoor te zorgen dat de spons droog is. Zo creëer je het beste resultaat. Met behang van vinyl is het wel mogelijk om het te schrobben, let hierbij wel op dat je geen schurend materiaal gebruikt om mee schoon te maken. Als je een droge spons gebruikt voor muren die geen beschermlaag hebben, kun je gemakkelijk op een zachte manier het vuil van het behang reinigen.  

Behang schoonmaken: vetvlekken en vingerafdrukken 

Hoe gaat het behang schoonmaken in zijn werk met vetvlekken? In het geval van vetvlekken kun je het behang reinigen met bijvoorbeeld een theedoek, keukenpapier en strijkijzer. Met je theedoek dep je eerst de meeste vlekken weg. Vervolgens leg je een vel keukenpapier over de dieper doorgedrongen vlekken en strijk je hier overheen met je strijkijzer op een lage stand. Let op: wij adviseren om bij het strijkijzer niet de stoommodus aan te zetten! Zo kan het behang loslaten, wat ook geldt bij een hoge temperatuur. Mocht dit niet werken, maak dan een papje van tetra (stofje dat helpt vetvlekken te verwijderen) en krijt voor het schoonmaken van overige vetvlekken.  

De meest voorkomende vlekken zijn vingerafdrukken van iemand die achteloos tegen een muur leunt of van kinderen die overal aan zitten. Voor het verwijderen van de vingerafdrukken kun je het behang schoonmaken met een vochtig wegwerpschoonmaakdoekje zonder bleekmiddel. De doekjes bevatten een combinatie van een zeepmiddel en water, wat een reinigende functie heeft. Ook hier geven we als advies mee om eerst het doekje aan te brengen op een plek op de muur zonder vlek. Als dat goed uitpakt kun je de vlek ermee verwijderen en het behang reinigen.  

Behang schoonmaken: afwasbaar behang 

Behang afwassen met afwasbaar behang is best gemakkelijk. Vlekken die op het behang komen krijg je gemakkelijk weg met een doekje of sponsje met een sopje. Daarnaast zijn er zelfs speciale schoonmaakmiddelen voor afwasbaar behang. Wij adviseren je om het behang niet al te nat te maken en te proberen de natte plek zo goed mogelijk en voorzichtig deppend weer droog te krijgen met een theedoek.  

Conclusie 

Kortom, het is belangrijk om te weten wat voor soort behang het is, zodat je weet hoe je het behang moet schoonmaken. Voor de meeste soorten zijn huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voldoende. Ben je toe aan meer informatie of gaan de vlekken er niet uit? Neem contact op met onze klantenservice! Wij geven je graag meer tips en tricks over behang schoonmaken.  

Benieuwd naar andere blogs? Check onze blogpagina!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.