Behang verwijderen: hoe doe je dat?

In dit blogartikel gaan we jou alles uitleggen over behang verwijderen op je muur. Hoe begin je, en hoe eindig je met je klus? Stap voor stap gaan we je vertellen hoe je het moet verwijderen met behulp van verschillende soorten materialen. Aangezien er meerdere soorten behang te verkrijgen zijn, zijn er ook meerdere soorten manieren om behang te verwijderen. Het is altijd belangrijk om te weten hoe je iets moet verwijderen en bij behang is dat hetzelfde verhaal. Haal je het behang namelijk verkeerd van je muur, dan zouden er beschadigingen kunnen komen op de muur. Na het lezen van dit artikel weet je over hoe je dit kan voorkomen.  

Hoe begin je met het verwijderen van behang?

Hoe verwijder je nu behang? De eerste stap is heel simpel, maak genoeg ruimte en schuif alle meubels aan de kant. Zo heb je genoeg ruimte om aan het werk te gaan. Mocht je enige muurdecoratie hebben hangen haal dit dan ook weg, samen met alle spijkers en schroeven die in de muur zijn verwerkt. Het verwijderen van behang kan eenvoudig uitgevoerd worden met een behangstomer of met warm water + spons en een plamuurmes.

Doordat je met een spons met warm water of met een behangstomer over het behang heen gaat, geef je het behang geen andere keuze dan dat het gaat loslaten van de muur omdat het te vochtig wordt. Aangezien het behang heel vochtig wordt kun je het behang er meestal op die manier gemakkelijk vanaf halen.  

Behang verwijderen met een behangstomer

Heb je geen zin om veel water te gebruiken of met een spons aan de slag te gaan? Dan zou je ook eventueel een behangstomer kunnen aanschaffen of huren. Een eenvoudig en vooral handig hulpmiddel dat het losweken van behang zo van je overneemt. Je hoeft enkel het apparaat tegen de muur aan te houden. Op die manier gaat het behang zich vanzelf loslaten aangezien het behang zeer vochtig wordt. Als je met de behangstomer over je muur heen bent gegaan kun je met een spatel of een plamuurmes het behang er gemakkelijk afhalen.  

Behang verwijderen met water

Veel soorten behanglijm zijn gemaakt op waterbasis. Dat betekent dat het zich snel oplost als het in aanraking komt met water. Handig, maar het behang afhalen met water heeft ook zijn voorbereidingen nodig. Om schade op je vloer te voorkomen, raden wij je aan om een zeil op de vloer te leggen om waterschade te voorkomen. Verder is het loskoppelen van stopcontacten of bedekken van overige stroom een advies dat we je willen meegeven. Bij het behang verwijderen met water heb je de volgende materialen nodig:  

  • Emmer
  • Plamuurmes
  • Plantenspuit
  • Spons
  • Water

Maak de spons goed nat en laat het een paar minuten in het behang trekken. Let op het behang kan gaan bobbelen maar dat is geheel normaal. Vervolgens pak je een plamuurmes om het behang er voorzichtig af te halen. We adviseren om warm water te gebruiken, zo laat het behang het snelst en effectiefst los en kun je het behang verwijderen.

Glasvezelbehang verwijderen

Bij glasvezelbehang verwijderen komt er toch wat meer bij kijken. Dit behang bevat namelijk allemaal kleine, dunne draden en kleine glasvezeltjes die over de lengte van het behang heen lopen. Het behang wordt aangebracht met een lijm. Doordat het behang goed vastzit door de lijm is de kans op beschadiging ook groter.

Daarom gaan we je precies uitleggen hoe je het makkelijkste glasvezelbehang kunt verwijderen. Mocht je nu glasvezelbehang hebben dat niet geschilderd is dan kun je de methode gebruiken van het stomen. Het stomen van behang die een laag verf bevat werkt niet tot nauwelijks.

Een andere methode voor behang afhalen is dat je met een behangperforator of met een mesje kleine inkepingen in het behang maakt. Daarna maak je de muur goed nat met heet water. Laat het ongeveer 15 minuten intrekken en verwijder daarna baan voor baan het behang van de muur. 

Vliesbehang en vinylbehang verwijderen

Vliesbehang is een van de makkelijkste soorten behang dat te verwijderen is. Je kunt het behang gewoon per baan van de muur aftrekken. Pak een hoekje van het behang, zet er een plamuurmesje achter, geef er een goeie trek aan en het is van je muur.

Vinylbehang verwijderen is een ander verhaal. Dit behang afhalen is namelijk wat moeilijker dan bij vliesbehang. Maak eerst zoals al eerder vermeldt inkepingen in het behang met bijvoorbeeld een mesje of behang perforator. Smeer vervolgens de muur in met afweekmiddel of gebruik een stoomapparaat voor de grotere en lastige plekken. Doordat je gaatjes in het behang creëert kan het middel zich beter in het behang gaan trekken, zodat het behang vanzelf loslaat. 

Papierbehang en duplexbehang verwijderen

Duplexbehang en papierbehang bestaat uit twee lagen papier wat ervoor zorgt dat het behang gemakkelijk te verwijderen is. Ook hier gebruik je weer een behangperforator, staalborstel of mesje om gaatjes te krijgen in het behang. Vervolgens maak je de muur nat met lauwwarm water en wat afwasmiddel of speciaal afweekmiddel en laat het circa 15 minuten inwerken. Als het is ingewerkt kun je gemakkelijk het behang afhalen van de muur met een plamuurmesje of spatel. Het is ook mogelijk om een afstoomapparaat te gebruiken.  

Geschilderd behang verwijderen

Mocht je nu behang hebben dat geschilderd is? Geen zorgen, ook dit kun je verwijderen. De oplossing is namelijk dat je de verflaag moet doorprikken met bijvoorbeeld een prikroller of een perforator. Nadat er gaatjes in het behang zijn gemaakt zal deze het vocht gaan doorlaten. Vervolgens kun je gemakkelijk het middel laten intrekken en kun je daarna het behang verwijderen.  

Behang bij Glasvezelbehang

We hopen dat je na het lezen van dit blogartikel iets wijzer bent geworden met betrekking tot behang verwijderen. Het is voornamelijk belangrijk om te weten welke materialen je moet gebruiken bij de verschillende soorten behang. Wil je toch nog wat meer informatie willen hebben over het verwijderen van behang? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij beantwoorden graag alle vragen die je hebt. Dankzij jarenlange kennis en ervaring met behang afhalen, in combinatie met een ruim assortiment, kunnen we je van top tot teen adviseren. De klantenservice is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, zowel telefonisch als via e-mail.  

Naast dit artikel over behang verwijderen schrijven we ook regelmatig andere blogs!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.