Behang verven: hoe doe je dat?

Als je van plan bent om je behang aan te brengen op je muur dan is het logisch dat je dit oppervlak wilt voorzien van een mooie verflaag. Op die manier kun je je ruimte een nog strakkere en mooiere uitstraling geven. Bij het behang verven komt het een en ander kijken, zo is het belangrijk dat je van tevoren weet waar je aan moet denken. In dit blogartikel leggen we jou alles uit over het snel en eenvoudig verven over behang! 

Behang verven: de voorbereiding  

Het belangrijkste puntje tijdens het behang verven is dat het behang zeer goed vast moet zitten. Verder is het belangrijk om te weten dat je afwasbaar behang en vinylbehang niet kunt verven. Afwasbaar behang is namelijk een kunststof toplaag, waardoor de verf zich niet goed kan hechten. Bij vinylbehang ligt het iets anders. De muurverf kan namelijk na een tijdje gaan kleven, wat komt door de weekmakers die in het vinyl zitten. Andere behangsoorten, zoals glasvezelbehang, zijn wel eenvoudig te schilderen.

Als je gaat beginnen met het verven is het verstandig om de randen af te plakken en de vloer te beschermen. Maak ruimte in je werkomgeving: verplaats bijvoorbeeld meubels en plak eventueel je plinten af. Zo voorkom je dat er verf op plekken komt waar je het liever niet wilt hebben. Nu is het belangrijk om je behang zo goed mogelijk schoon te maken, wat gemakkelijk kan met een licht vochtige spons. Controleer verder het behang en de muur op enige gaatjes of scheuren. Voor het oplossen van enige gaatjes of scheuren kun je gemakkelijk een allesvuller of gatenvuller gebruiken.  

Behang verven: de kern

Nu je de voorbereiding hebt gehad kun je aan de slag met het behang verven. Begin met het verven van de randen en de hoeken met een kwast. Als je de hoeken en randen hebt gehad kun je verder gaan met een verfroller om zo het grotere oppervlak te verven. Belangrijk om erbij te vermelden is dat je de muurverf altijd horizontaal en verticaal aan moet brengen. Dit voorkomt namelijk lelijke strepen. Ook verschillende kleuren gebruiken met het behang verven kan het aantal lagen beïnvloeden. Heb je nu bijvoorbeeld een donkere kleur met een hele lichte kleur die je wilt verven over behang, dan adviseren we je om meerdere lagen aan te brengen. Bij een klein kleurverschil zijn enkele lagen behang schilderen al voldoende voor een mooi resultaat.   

Behang verven: de nazorg

Nu je klaar bent met het verven over behang is het belangrijk dat je de verf laat drogen. Nadat de verflaag is opgedroogd kun je alle tape en andere afplak materialen gaan verwijderen. Het kan gebeuren dat het overschilderbaar behang op plekken gaat loslaten. Dit komt doordat het behang wordt geweekt door de nieuwe verflaag. Laat dit eerst even goed drogen en probeer de blaasjes en bobbels weg te prikken of te duwen. Over het verwijderen van blaasjes wordt in de volgende alinea meer uitgelegd. Je kunt ook de behanglijm gebruiken om de losgelaten behangstukken weer vast te plakken.  

Verfblaasjes in het behang

Heb je nu na het verven over behang last van blazen in je verflaag? Niet schrikken! Wij gaan jou uitleggen wat je moet doen als er blaasjes ontstaan. De blazen komen meestal voor bij papierbehang doordat de inweektijd niet gerespecteerd wordt. Het behang moet namelijk de tijd nemen om zich uit te zetten op de wanden. Mocht er toch een blaas ontstaan dan kun je dat gemakkelijk wegprikken met een stanleymes waardoor de lucht weg kan lopen. Als je het blaasje hebt weggeprikt kun je het overschilderbaar behang weer strak krijgen met een behangborstel.

Eindconclusie

Eigenlijk komt er niet heel veel bij kijken tijdens behang schilderen! We hopen dat je na het lezen van dit blogartikel toch wat wijzer bent geworden met betrekking tot verven over behang en hoe je het moet aanpakken. Mocht je nu toch nog vragen hebben? Neem dan gerust contact op met onze behangspecialisten. Zij helpen je graag door al je vragen te beantwoorden. We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via e-mail of telefonisch. Samen met onze hulp wordt behang verven een succes! 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.