Behang voorstrijken

Je hebt je behangrollen ontvangen en je staat op het punt om te beginnen met behangen. Je hebt alle spullen klaarstaan, maar er mist nog iets. Want is de muur wel klaar voor het behangen? Het aanbrengen van voorstrijk voor behang kan het behangen een stuk gemakkelijker maken. In dit blogartikel gaan we jou het een en ander uitleggen over behang voorstrijken.  

Is het voorstrijken van behang nodig?

Behang voorstrijken is erg belangrijk, want het zorgt ervoor dat de behanglijm niet te snel in de ondergrond trekt. Wanneer een muur een sterke zuigende werking heeft zal de behanglijm sneller in de ondergrond trekken. Het behang kan zich hierdoor minder goed hechten. Zonder een voorstrijk kan het behang zich moeilijker aan de muur vastzuigen. Het resultaat van het niet voorstrijken is dat het scheef kan gaan zitten of zelfs kan krimpen.  

Ook zorgt het ervoor dat de zuigende kracht van de muur het behang niet meer verschoven kan worden waardoor je geen speling meer hebt. Mocht je dan een fout creëren dan kun je het moeilijk herstellen. Het voorstrijken van behang is overigens niet altijd nodig is, dit is namelijk afhankelijk van hechting en zuigkracht van de muur.  

Controleren of je voorstrijk nodig hebt

Weet je niet zeker of je behang voorstrijk moet gebruiken? Geen zorgen, dit kun je gemakkelijk testen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een natte spons. Strijk met de natte spons over de muur heen. Wordt het water direct door de muur opgezogen? Dan ontstaat er een donkere plek op de muur. Je hoeft geen zorgen te maken over de donkere plek op je muur, want deze plek zie je niet meer na het aanbrengen van het behang. De plek geeft wel een teken dat behang voorstrijk nodig is, aangezien de ondergrond erg zuigend is.  

Zie je geen donkere plek opkomen? Dan hoef je alleen de muur licht op te schuren en kun je snel beginnen met behangen.

Het aanbrengen van voorstrijk

Een voorstrijk is eenvoudig aan te brengen. Zorg ervoor dat de muur zowel droog als schoon is. Daarna kun je met een roller of blokkwast de voorstrijk aan de muur aanbrengen. Bij het aanbrengen van de voorstrijk werk je van beneden naar boven zodat de behang voorstrijk niet op de grond terecht kan komen. Daarna begint het drogingsproces voordat je begint met het behangen. Dit kan ongeveer een dag duren. Na het aanbrengen van de behang voorstrijk kun je overgaan tot het behangen. 

Behang voorstrijk renovlies behang

Voorstrijk renovlies behang is in principe niet nodig omdat het behang zelf al een sterke hechting heeft en de muur niet veel vocht opneemt. Echter, het gebruik van voorstrijk renovlies behang kan wel enkele voordelen hebben, zoals: 

  • Voorstrijkmiddel kan zorgen voor een betere hechting van het behang op de muur, wat vooral handig kan zijn als de muur glad en/of niet poreus is. 
  • Door voorstrijkmiddel aan te brengen, creëer je een egale ondergrond voor het behang. Dit kan ervoor zorgen dat het eindresultaat er mooier uitziet en dat eventuele oneffenheden in de muur minder zichtbaar zijn. 
  • Wanneer je voorstrijk aanbrengt, kan het behang makkelijker worden verplaatst als het nog nat is, zonder dat het beschadigd raakt. Dit kan handig zijn wanneer je het behang nog moet positioneren op de muur. 

Behang voorstrijk glasvezelbehang

Ja, je kunt voorstrijkmiddel gebruiken op glasvezelbehang. Het gebruik van voorstrijk glasvezelbehang kan zelfs aan te raden zijn om een aantal redenen: 

  • Voorstrijk glasvezelbehang zorgt voor een betere hechting van het behang op de muur. Dit kan vooral handig zijn als de muur niet goed vlak is, omdat voorstrijk de oneffenheden kan opvullen. 
  • Wanneer je voorstrijk gebruikt, wordt de kans op luchtbellen en blaasvorming verminderd. Dit komt omdat de voorstrijk de muur minder poreus maakt, waardoor er minder vocht in het behang kan trekken. 
  • Met behulp van voorstrijk kan het glasvezelbehang makkelijker op de muur worden aangebracht en gepositioneerd. De voorstrijk zorgt namelijk voor een gladde en egale ondergrond, waardoor het behang makkelijker kan worden verplaatst en strakker kan worden aangebracht. 

Behang voorstrijk vliesbehang

Het is belangrijk om een geschikt voorstrijkmiddel te kiezen dat geschikt is voor deze toepassing. Dit kun je terugvinden op de verpakking van het voorstrijkmiddel. Daarnaast is het belangrijk om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen en het voorstrijkmiddel goed te laten drogen voordat je het behang aanbrengt. Voorstrijk vliesbehang is mogelijk en heeft ook een aantal voordelen:  

  • Voorstrijk vliesbehang zorgt voor een betere hechting van het behang op de muur. Dit kan vooral handig zijn als de muur niet goed vlak is, omdat voorstrijk de oneffenheden kan opvullen. 
  • Wanneer je voorstrijk gebruikt, wordt de kans op luchtbellen en blaasvorming verminderd. Dit komt omdat de voorstrijk de muur minder poreus maakt, waardoor er minder vocht in het behang kan trekken. 
  • Met behulp van voorstrijk kan het glasvezelbehang makkelijker op de muur worden aangebracht en gepositioneerd. De voorstrijk zorgt namelijk voor een gladde en egale ondergrond, waardoor het behang makkelijker kan worden verplaatst en strakker kan worden aangebracht. 

Hopelijk ben je nu wat beter op de hoogte wat betreft behang voorstrijken. Zoek je een goede voorstrijk behang? Dan ben je bij Glasvezelbehang op het juiste adres! We raden je aan een kijkje te nemen in onze categorie voorstrijk. Heb je nog meer vragen over dit onderwerp? Stel ze gerust aan onze specialisten. We zijn te bereiken per telefoon en e-mail.  

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.