Behangsymbolen

Je bent van plan om te behangen en je hebt een selectie van soorten behang uitgekozen. Maar wat betekenen al die behangsymbolen op een rol behangpapier? En is ieder behangpapier wel geschikt voor jouw decoratieproject? In dit blogartikel zoomen we in op de betekenis van behang symbolen. Na het lezen van dit blogartikel ben je op de hoogte over wat de belangrijkste behangsymbolen te betekenen hebben. Doordat je op de hoogte bent van de behangsymbolen, zal het begrijpen van behanginstructies veel makkelijker zijn.  

Symbolen met betrekking tot aanbrengen

Op elk soort behangpapier, van renovlies behang tot akoestisch behang, kun je wel terugvinden op welke manier het patroon aangebracht moet worden. De manier waarop je de stroken naast elkaar moet hangen is afhankelijk van het patroon. Hieronder lees je de behang symbolen betekenis van de symbolen met betrekking tot aanbrengen van behang.  

Vrije aanzet: je kan de behangstroken gewoon naast elkaar plaatsen, zonder rekening te houden met het patroon.  

Rechte aanzet: je moet het behang op gelijke hoogte aanbrengen. Op deze manier zorg je ervoor dat het patroon mooi overloopt.  

Verspringende aanzet: je moet het patroon van de volgende strook verschuiven zoals aangegeven staat.  

Banen storten: de tweede strook moet telkens andersom worden aangebracht, dus in tegengestelde richting.  

Symbolen met betrekking tot inlijmen

De behangsymbolen die je hieronder ziet geven aan op welke manier je het behangpapier met lijm moet aanbrengen op de muur. Deze behangsymbolen zijn belangrijk om door te nemen voor het behangen.   

Banen inlijmen: breng de lijm rechtstreeks aan op de banen behangpapier.  

Wand inlijmen: je brengt de lijm aan op de wand. 

Behang reeds voorgelijmd: de rol behang is al voorzien van lijm.  

Symbolen met betrekking tot afwasbaarheid

Afwasbaar behang is altijd handig voor het bijvoorbeeld behang van een keuken of een badkamer, aangezien in deze ruimten nog wel eens een spatje water of andere vochtigheden kunnen voorkomen. Met de volgende behangsymbolen moet je rekening houden: 

Tijdens de plaatsing zeer licht afwasbaar: je kan deze lijm afdeppen met een vochtige spons.

Licht afwasbaar: je kunt de vlekken gemakkelijk verwijderen met een vochtige spons.  

Afwasbaar: de vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met zeep en een spons, met uitzondering van olie en vet.  

Afschrobbaar: de vlekken zijn te verwijderen met een zachte borstel of met een spons. Dit in combinatie met bijvoorbeeld zeep of zacht schuurmiddel.  

Symbolen met betrekking tot lichtbestendigheid

Als je behang aan de muur hebt hangen kan het zijn dat het gaat verkleuren. Wij adviseren je als je behang wil plaatsen op een muur waar overdag de zon op staat, een behang uit te zoeken met een hoge lichtbestendigheid. Hieronder de behangsymbolen die te maken hebben met lichtbestendigheid.  

Gemiddeld lichtbestendig: voldoende kleurbestendig, verbreekt sneller bij direct zonlicht. 

Voldoende lichtbestendig: bij direct zonlicht verbleekt het behang minder snel. 

Goed lichtbestendig: het behang is goed lichtbestendig. 

Heel goed lichtbestendig: het behang verbleekt vrijwel niet. 

Symbolen met betrekking tot behang verwijderen

Wanneer je je behang wilt verwijderen is het belangrijk om te weten welke behangsoorten makkelijk te verwijderen zijn. Hieronder de behangsymbolen die te maken hebben met het verwijderen van behang.  

Volledig droog verwijderbaar: het behang kan gemakkelijk van de muur worden verwijderd, zonder water of gereedschap te gebruiken en resten na te laten.

Afstripbaar: de onderste laag blijft zitten, de bovenste laag is verwijderbaar.

Bevochtigen bij verwijderen: je kan het behang na het bevochtigen met een spatel verwijderen. 

Behangsymbolen uitgelegd door Glasvezelbehang.nl

Wil je jouw interieur een nieuwe look geven? Dan is behang een ideale oplossing. Maar bij het uitkiezen van een mooi behang is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de symbolen waar je op moet letten betekenen. We hopen dat je na het lezen van dit blogartikel daarin iets wijzer bent geworden. Als je weet wat de behang symbolen betekenis is, is het al gemakkelijker om een behangsoort uit te kiezen. Zo heeft elk soort behang zijn eigen symbolen en is het natuurlijk fijn om te weten wat het precies is.  

Mocht je nog enkele vragen hebben over de behangsymbolen. Neem dan gerust contact op met onze behangspecialisten! We beantwoorden graag al jouw vragen zodat je snel aan de slag kunt gaan. Onze specialisten zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via e-mail of per telefoon.  

Benieuwd naar andere blogs? Check onze blogpagina

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.